Uitleg verschillende interventies

Uitleg verschillende interventies

In Cfolio maakt de leraar op basis van een signalering een overdachte beslissing over een doelgerichte interventie. Er zijn 5 interventie mogelijkheden: 
  1. Doelgericht wachten
    Als een kind heeft gekozen wat het wil doen en binnen het leerconcept bezig is met onderzoeken, kan de leraar beslissen om het kind tijd te geven. De leraar wacht doelgericht af en signaleert dit in Cfolio. Cfolio laat dan zien wanneer welke vervolginterventie gewenst is.
  1. Doelgericht observeren
    Na een signalering kan een leraar kiezen om doelgericht te observeren, zonder daarbij het gedrag te interpreteren. Dit doet de leraar om specifiek gedrag nauwkeuriger waar te nemen en op basis daarvan een volgende, goede beslissing te kunnen nemen. Na deze doelgerichte observatie kan de leraar het kind bijvoorbeeld feedback geven of vragen stellen. Cfolio helpt de leraar om die keuze te maken. Als de leraar de observatie invoert en afsluit met een conclusie laat Cfolio automatisch de keuzemogelijkheden voor de volgende interventie zien.
  1. Doelgericht instrueren
    Na een signalering kan de leraar beslissen dat een kind of een klein groepje instructie nodig heeft. Daarbij begeleidt de leraar het kind in het leerproces van kennis naar begrijpen, naar analyse en evaluatie tot en met het niveau van meta-cognitie.
  1. Doelgericht evalueren
    Om meer te weten te komen over het werk of gedrag van een kind, stelt de leraar gerichte vragen en geeft feedback. Feedback kan product-, proces- of zelfsturend gericht gegeven worden. De vragen die de leraar stelt, horen aan te sluiten bij het type feedback dat de leraar geeft.
  1. Doelgericht aanpassen van de omgeving
    Een kind heeft twee instrumenten die het kan inzetten om zich optimaal te ontwikkelen: de leraar en de omgeving. Voorwaarde is dat het een ‘reflectief voorbereide omgeving’ is. Dat is een omgeving die voortdurend anticipeert op de vragen en behoeften van de kinderen.
Wanneer een kind uiteindelijk een leerinhoud beheerst, registreert de leraar de verworven vaardigheden en/of kennis in Cfolio, zodat de ontwikkeling van een kind wordt bijgehouden.
    • Related Articles

    • Afgeronde interventies bekijken

      1. Ga naar het onderdeel Planning. 2. Klik op 'Afgeronde Interventies'. Je ziet nu een lijst van alle afgeronde interventies.
    • Het gebruik van de filters op de tijdlijn

      Binnen het onderdeel 'Tijdlijn' kan gebruik worden gemaakt van vier filters, een datum-, leergebied-, interventie- en kind filter. Met deze filters is het mogelijk om de tijdlijn aangepast weer te geven.  Datum filter: met de datum filter kan de ...
    • Een interventie bekijken en afronden

      1. Ga naar het onderdeel Planning. Hier zie je alle geplande interventies van de groep waar jij docent van bent. 2. Open een interventie door op het pijltje aan de rechterkant de klikken. Je ziet hier aan het rode uitroepteken dat deze interventie al ...
    • Begripsomschrijving van een registratieonderwerp bekijken

      Binnen Cfolio bevatten alle leergebieden twee of meerdere deelgebieden. Binnen de verschillende combinaties van leergebied en deelgebied horen verschillende registratieonderwerpen. Elk van deze registratieonderwerpen bevat één of meerdere ...